Het verhaal van Tim

Vrijwilligers in het Jourdancentrum voor asielzoekers van Samusociale helpen kinderen zowel bij het leren van een taal (Frans en Nederlands) als bij het maken van huiswerk. Kinderen nemen elke woensdagavond deel aan de activiteiten, maar het gaat veel verder dan onderricht met pen en papier…

Tim begon met vrijwilligerswerk in 2020, tijdens de COVID-19 lockdowns. Toen het sociale verkeer kwam stil te liggen als gevolg van de pandemie, leek vrijwilligerswerk een goede manier om nieuwe vrienden te maken en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan de samenleving.

In oktober 2020 opende een nieuw centrum voor asielzoekers zijn deuren aan het Jourdanplein. De mobiele bibliotheek, een van de vele Serve the City-projecten waar Tim aan meewerkte, hielp het nieuwe centrum door er een bibliotheek in te richten in een gemeenschappelijke ruimte, zodat asielzoekers en hun gezinnen beter toegang kregen tot boeken en diverse leermiddelen. Tijdens dit project leerde Tim het personeel en de bewoners van het centrum kennen en wilde hij hen op nog meer manieren helpen. “Het werd al snel duidelijk dat de kinderen die in het centrum woonden onderwijsondersteuning nodig hadden,” herinnert Tim zich. “En zo werd de Jourdan Huiswerkclub geboren.”

Tim en een team van toegewijde vrijwilligers begonnen twee keer per week naar het centrum te trekken om de kinderen te helpen met hun huiswerk en opvoedkundige ondersteuning te geven. De sessies omvatten bijlessen wiskunde en grammatica, maar ook een verscheidenheid aan sociale evenementen. Naast de regelmatige huiswerksessies organiseerde Serve the City ook activiteiten met de bewoners, zoals paaseieren zoeken en een bezoek van Sinterklaas.

Tijdens een van de huiswerksessies werd duidelijk wat de volgende activiteit moest worden. Een van de kinderen was bezig met het benoemen van de dieren die op de muren in de activiteitenruimte waren geschilderd. “Hij was er ervan overtuigd dat de dieren op de muur, een giraf en een olifant, magische wezens waren, zoals de eenhoorn, die alleen in verhalen bestaan,” legt Tim uit. “Toen we hem er eindelijk van hadden overtuigd dat dieren als giraffen en olifanten echt bestaan, was hij zo opgewonden dat hij een uur lang video’s van giraffen zat te bekijken op mijn telefoon. Ik ontdekte toen dat veel van de andere kinderen ook dachten dat deze dieren verzonnen waren, waardoor ik besefte dat onze volgende activiteit een uitstap naar de dierentuin moest zijn.”

Na maanden van fondsenwerving en organiseren is het Serve the City gelukt om met ruim 120 mensen naar de dierentuin van Planckendael te gaan. De groep bestond voornamelijk uit families van het Jourdancentrum, maar er was ook een team van 25 vrijwilligers aanwezig. De ouders van de Brusselse Internationale Duitse School of Brussels waren zo vrijgevig om de lunch voor alle aanwezigen te verzorgen. De meeste mensen uit het centrum hadden nog nooit eerder een dierentuin bezocht, wat het project zo bijzonder maakte voor alle betrokkenen. “Deze dag zal me voor de rest van mijn leven bijblijven. Het was heel bijzonder om de kinderen deze nieuwe dingen te laten ontdekken.”

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close